Artiesten, Muziek

Ferry Maat

Wilt u Ferry Maat boeken? ITB Entertainment Group BV is het artiestenbureau dat u zoekt. Alle informatie en mogelijkheden voor het boeken van Ferry Maat vindt u hier op deze pagina.

Ferry Maat ontvangt de Gouden Harp (2006), de Marconi Oeuvre Award (2007) en wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau (2008).

Voor zijn meer dan 35-jarige carrière kreeg Ferry in september 2007 de Marconi Oeuvre Award. In april 2008 werd Maat onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ferry Maat werd in Voorburg geboren. Het gevoel voor muziek zat er al van jongs af aan in. Zo studeerde hij, voordat hij bij de radio begon, af aan het conservatorium als pianist. In die tijd begon hij ook aan zijn glansrijke radiocarrière bij de toenmalige zeezender Radio Noordzee Internationaal.

DJ Ferry Maat heeft een achtergrond die niet veel dj’s hebben, namelijk conservatorium klassieke piano. Eigenlijk wilde hij zich richten op de het spelen van jazz en andere lichte muziek maar deze opleiding bestond nog niet. Ferry had indertijd een bijbaantje als begeleider van de balletlessen op het conservatorium.

 “In 1967/’68 was ik op zondagmiddag dj bij jachthaven Van Dijk in Loosdrecht. Op zondagmiddag was de omgebouwde botenloods een super populaire discotheek. We draaiden veel soul waardoor mijn liefde voor zwarte muziek is ontstaan. Vervolgens ben ik een jaartje professioneel gaan draaien in een Utrechtse discotheek en zomers was ik dj in Zweden. Later draaide ik in een Hilversumse discotheek waar veel radiomensen kwamen, zoals Joost den Draaier en Jan van Veen. Vanuit deze discotheek ben ik gevraagd voor Radio Noordzee Internationaal (RNI). Als dj uit een discotheek had ik het gevoel dat ik het veel beter kon dan de radio dj’s die ik destijds hoorde, dus dit was de kans om dat te bewijzen. Dat was in 1971.”

 Radio Noordzee Internationaal was de grote concurrent van Radio Veronica die sinds de jaren ’60 al via haar schip op de Noordzee uitzond. In 1971, toen Radio Noordzee Internationaal een paar maanden in de lucht was, pleegde Veronica een aanslag op de boot! Het grote verschil tussen de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal was dat Noordzee veel meer live uitzond en Veronica uitsluitend werkte met bandprogramma’s. Vanaf 16.00 uur werd er bij Noordzee live uitgezonden door dj’s als Leo van de Goot, Hans Hogendoorn, Marc van Amstel en Nico Steenbergen. ‘s Avonds en ‘s nachts werd het door de Engelsen overgenomen. Ferry Maat zegt over die tijd: “Noordzee was eigenlijk veel meer een echte zender; Veronica was een bandjesfabriek. Ik was 24 toen ik begon bij de radio. Tot en met 31 augustus 1974 heb ik bij de zender gewerkt en de laatste twee uren van de zender gepresenteerd.”

 Ferry Maat is in 1972 met het programma begonnen waar hij legendarisch mee is geworden, de ‘Soulshow’. Ferry geeft de geschiedenis van het programma: “Op zondagmiddag kwam er een gat in de programmering bij Noordzee. Ik merkte dat er heel veel muziek niet op de radio werd gedraaid die je wel in de discotheek hoorde. Als er bijvoorbeeld een nieuwe plaat van James Brown uitkwam, dan was de eerste reactie van veel dj’s: “dat kan je niet draaien op de radio”. Ik begon op de zondagmiddag met de ‘Soulshow’ en ben soul gaan draaien, het sloeg erg aan; James Brown begon weer hits te scoren! Toen ik in 1974 ging solliciteren bij de TROS had ik één eis: ik wil verder met de ‘Soulshow’. Ik kwam met de ‘Soulshow’ op de TROS donderdagavond terecht, met ruim 700.000 luisteraars.” In februari 2006 ontving Ferry Maat zelfs de Gouden Harp voor dit programma van de stichting Conamus. Deze oeuvreprijs werd aan hem uitgereikt voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dancemuziek met de ‘Soulshow’. Op 20 oktober 2007 vierde Ferry het 35-jarig jubileum van de ‘Soulshow’ met de ‘Soulshow Top 100’, een lijst met de beste nummers uit de Soulshow geschiedenis die was samengesteld door de Radio Veronica-luisteraars.

Eind jaren ’80 werd het tijd voor iets nieuws. Ferry ging weg bij de TROS en stortte zich op het commerciële avontuur bij Radio 10. Ferry: “Er waren bijna nog geen commerciële radiostations, je had Cable One maar die werd al gauw verboden en Sky Radio. Een radiostation met gepresenteerde programma’s was er nog niet. Radio 10 wilde een verbeterde versie van Radio 3 worden.” Ferry werd programmadirecteur bij Radio 10 en nam daar onder andere de volgende dj’s aan: Rob van Someren, Daniël Dekker, Roderick Veelo, Ron Bisschop en Michael Pilarczyk. Na twee jaar Radio 10 is Ferry toch weer teruggehaald door de TROS en werd in 1990 hoofd Radio 2 en Radio 3 bij de ‘grootste familie van Nederland’.

In 1992 was het tijdperk TROS voor Ferry definitief voorbij en begon hij met zijn muziekstudio. Ferry zegt: “Voor mij is het van belang geweest dat ik veel harmonieleer heb gehad op het conservatorium. Ik kan arrangeren en componeren. Ik had daar 30 jaar niets mee gedaan, tot ik in 1992 begon met mijn eigen productiestudio. Ik ben gaan componeren en jingles gaan maken voor radiostations. Ten tijde van de ‘Soulshow’ maakte ik al mijn eigen jingles met artiesten als Deniece Williams, Tony Sherman en heb ik onder andere alle jingles voor Radio 2 geschreven.”

Na de etherfrequentieverdeling belde Ton Lathouwers van de Sky Radio Group Ferry Maat met de vraag of hij bij Radio Veronica wilde komen werken. Hij ging er de ‘Soulshow’ maken (samen met zijn producer Guyon da Silva-Solis) wat hij tot en met 13 december 2008 deed. Sinds 31 augustus 2003 is Ferry iedere werkdag te horen met ‘Maat in de Middag’. Ferry vindt zijn dagelijkse middagprogramma heerlijk om te doen. Maat: “In ‘Maat in de Middag’ zitten een aantal herkenbare punten zoals de ‘Raad Plaat’, ‘Shownieuws’ en de ‘Soulshow Classic’. Er wordt erg goed op gereageerd, er komen heel veel sms’jes binnen. Het leuke aan de ‘Raad Plaat’ is dat het een laagdrempelig spelletje is. Je moet er toch altijd even over nadenken hoewel het erg bekend klinkt. Maar het belangrijkste in mijn programma blijft natuurlijk de muziek!”

In april 2011, werd Ferry Maat gevraagd door Arrow-Jazz om zijn populaire radio programma de “Soulshow”’ weer opnieuw te gaan maken. Op vele verzoek van heel veel trouwe luisteraars van dit enorm populaire radio programma heeft Ferry Maat toch weer besloten wekelijks een aflevering te maken van de  “Soulshow” op Sublime FM. De “Soulshow is elke donderdag tussen 22.00 en 23.00 uur te horen op Sublime FM.

Ferry Maat is regelmatig nog in het land te vinden met zijn Soul Show On Tour. Daarbij laat hij mensen de sfeer van de Soul Show weer opnieuw beleven. De bekende hits uit de 70’s komen in deze twee uur voorbij. Met als aanvulling de bekende Jingles en Tunes uit de “Soulshow”, die het programma zo herkenbaar maakte.

Wilt u meer weten over Ferry Maat?
Bel ons op +31 (0)73 644 0773 of vul het contactformulier in. Direct boeken kan ook!

Disclaimer

Aan de samenstelling van deze informatieve pagina over Ferry Maat is de grootste aandacht besteed. ITB Entertainment Group BV aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid over de juistheid en volledigheid hiervan, danwel voor direct of indirect geleden schade ten gevolge van handelen of nalaten op basis van de informatie op deze pagina van Ferry Maat.

ITB Entertainment Group BV behoudt zich het recht voor de informatie van deze pagina over Ferry Maat ten allen tijde aan te passen of te verwijderen. Alle vermeldde prijzen op deze pagina over Ferry Maat zijn indicatief, exclusief Buma heffingen en onder voorbehoud van prijswijzigingen en/of typefouten. Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden en ons privacybeleid van toepassing.

Aanvraagformulier Ferry Maat

Boeking en offerteformulier

Gegevens van het optreden

Contactgegevens