Geboren: 10 november 1961 in Gouda, getogen in Groot-Ammers, een dorp in de Alblasserwaard. Omdat mijn ouders al 15 jaar waren getrouwd voordat ik ter wereld kwam werd ik ook wel ‘Het Wonder van de Kerkstraat’ genoemd. Mijn vader had een begrafenisonderneming en mijn moeder verleende indien nodig assistentie en zorgde met veel overgave voor ons en het huishouden.
Na een middelbare school carrière die via MAVO, HAVO uiteindelijk het VWO diploma opleverde studeerde ik een jaar Engelse Taal- en Letterkunde en twee jaar Rechten aan de Universiteit van Utrecht. Via een uitzendbureau belandde ik tijdens mijn studietijd als ‘manusje van alles’ bij het programma ‘Tineke’ van Veronica, wat destijds nog een publieke omroep was. Na een afgeronde Schoevers opleiding tot Management assistent betrad ik definitief de arbeidsmarkt. Niet dat ik ook maar enig idee had welke kant het op moest, maar één ding op mijn ‘bucketlist’ kon ik al wel afstrepen: ik woonde in de stad!
Wat niet op mijn BL stond, maar desondanks toch gebeurde was mijn debuut als omroepster bij Veronic in 1988. Het bleek het begin te zijn van wat je gerust een ‘omroepcarrière’ kan noemen. Tussen 1989 en 1995 een twintigtal programma’s bij Veronica waaronder Take 5, Veronica Reisgids, de Veronica Goes … serie, Niet Geschikt voor Uitzending, Lucky lotto live en O, wat ben je Mooi!
Toen in 1996 de mogelijkheid werd geboden om bij de KRO, (nu KRO-NCRV) aan de slag te gaan was de keuze snel gemaakt; ik was namelijk niet lang meer heel jong maar wilde nog wel heel wat. Dat laatste is gelukkig nog steeds zo en in de afgelopen 20 jaar heb ik dan ook met heel veel plezier een breed scala aan programma’s mogen maken.
Een piepkleine greep daar uit: de ASO Show, Hints, Tien voor taal en natuurlijk Memories dat dit jaar z’n 19e jaargang beleefd. Maar ook Blootgewoon, Draagmoeder gezocht en, meest recent, Anita wordt opgenomen (2015) en Liefde voor Later (2013-heden). Inderdaad staan steeds vaker staan maatschappelijke thema’s centraal. Geheel in overeenstemming met de missie van onze mediaorganisatie: we willen een maatschappelijk relevant geluid laten horen gebaseerd op kernwaarden als inspireren, verbinden en duiden.
Daarin passen ook de ambassadeurschappen voor het Reumafonds en de Stichting Hulphond Nederland en het voorzitterschap van het Monuta Charity Fund. Het was dan ook een grote verrassing toen ik tijdens het 85-jarig jubileum van het Reumafonds uit handen van minister van der Kamp in de Ridderzaal de versierselen van het Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau kreeg opgespeld. Hartstikke leuk maar het had natuurlijk niet gehóeven.
Prijzen? Mwah, los van een tiental zwemmedailles zijn die op één hand te tellen. Wél veel nominaties! Zeven keer maar liefst voor de Zilveren Televizier-ster, en de zevende keer, in 2007, bleek mijn ‘lucky number te zijn. Ook staan er in de kast een Rembrandt (2001) en een Gouden Beeld (2016) voor de eerste serie ‘Anita Wordt opgenomen’. Holy, wat zijn we daar trots op!